آقای رضا توحیدی فر از دانشجویان مرکز تحقیقات نانوپترونیکس در تاریخ هشتم اسفند ماه از پایان نامه خود تحت عنوان "طراحی و شبیه سازی سلول خورشیدی سیلیکون بلورین مبتنی بر نانوسیم های عمود به منظور بهینه سازی مشخصات الکتریکی و نوری " با موفقیت دفاع نمودند.
استاد راهنما: دکتر شهرام محمد نژاد
هیات داوری: دکتر محمد عظیم کرمی؛ دکتر مینا امیر مزلقانی
چکیده:
سلول های خورشیدی مبتنی بر نانومیله های سیلیکونی، به دلیل خاصیت به دام اندازی منحصربه فرد نور و فرآیندهای رشد ساده، جایگزینی امیدوار کننده برای سلول های حجیم مرسوم هستند. در این پایان نامه مشخصات الکتریکی و نوری سلول های خورشیدی مبتنی بر آرایه های زیگ زاگ سیلیکونی را ارائه می کنیم و عملکرد آن ها را با سلول های نانومیله نامتقارن و متقارن مرسوم مقایسه می کنیم. مشخصه قدرتمند جذب سلول پیشنهادی خود را توسط روش سه بعدی و تمام میدانی دیفرانسیل محدود حوزه زمان شبیه سازی کرده ایم. سلولهای زیگ زاگ، در مقایسه با آرایه های نانومیله متقارن 15% چگالی جریان اتصال کوتاه بهتری، حتی در زوایای بالاتر تابش، دارند. این افزایش عملکرد به دلیل محدود سازی نور در آرایه های زیگ زاگ، توسط افزایش مسیر به دام اندازی پرتوهایی که درون نانومیله محدود شده اند و هدایت موج های موجود در ناحیه بین میله ها به درون زیرلایه و نانومیله، رخ می دهد.
با بهینه سازی عمق و غلظت ناخالصی ها در پیوند و بکارگیری هندسه پیوند مناسب، امکان افزایش چشم گیر بازدهی وجود خواهد داشت. نتایج برای یک سلول خورشیدی مبتنی بر نانومیله های زیگ زاگ بهینه شده با پیوند شعاعی p-n، بازدهی 6.9% را نمایش میدهد که 10% از سلول نانومیله نامتقارن عملکرد بهتری دارد. با اضافه کردن یک میان لایه ذاتی به پیوند که منجربه کاهش بازترکیب سطحی در پیوندگاه شده و کیفیت پیوند را بالا میبرد، بازدهی برای پیوند محوری و شعاعی p-i-n به 7.3% و 7.8% میرسد. بعلاوه بازدهی سلولهای خورشیدی نانومیله زیگ زاگ با جنس GaAs و InP نیز بررسی شده است. بازدهی سلول نانومیله زیگ زاگ GaAs با پیوند محوری p-i-n تحت تابش مستقیم 1 خورشید، به 17.3% میرسد که یکی از بالاترین بازدهی های موجود با تکنولوژی های امروزی است.
|