آقای سعید صفرزاده کامو از دانشجویان فعال مرکز تحقیقات نانوپترونیکس در تاریخ دوم دی ماه از پایان نامه خود با عنوان "طراحی و شبیه سازی آشکارسازهای فرابنفش مبتنی بر نانو ساختارهای ZnO" با موفقیت دفاع نمودند.
استاد راهنما: پروفسور شهرام محمد نژاد
هیات داوری: دکتر سعید علیائی؛ دکتر محمدعظیم کرمی؛ دکتر جمشید فریبرز
چکیده:
هدف این پایاننامه طراحی و شبیهسازی آشکارسازهای فرابنفش مبتنی بر نانوساختارهای ZnO میباشد. در فصل اول این پایاننامه مقدمهای برای معرفی طیف فرابنفش بیان شده و سپس به معرفی مختصری از انواع آشکارسازهای فرابنفش پرداخته شده است. همچنین توضیحاتی از علم نانو و اهمیت آن در صنعت الکترونیک بیان شده است.
در فصل دوم ابتدا پارامترهای مهم برای اندازهگیری کارایی آشکارسازها بیان شده است. سپس به معرفی انواع موادی که برای ساخت آشکارسازها استفاده میشوند پرداخته شده است، تا بتوانیم مقایسهای با ZnO داشته باشیم. در ادامه فیزیک الکترونیک آشکارسازها و معرفی کاملی از انواع ساختارهای موجود برای آشکارسازهای فرابنفش پرداخته شده است.
فصل سوم به تعریف و توصیف ZnO و نانوساختارهای مبتنی بر آن پرداخته است. در این فصل آشکارسازهای مبتنی بر مواد دیگر نیز توضیح داده شده و مزایا و معایب آنها بیان شده است. به دلیل اهمیت روشها و وسایل مشخصهیابی برای آشکارسازهای فرابنفش، در این فصل به توضیح و تعریف برخی از این روشها و وسایل نیز پرداختهایم.
در فصل چهارم نتایج حاصل از شبیهسازی قرار دارد. بر اساس این نتایج با داشتن نانومیلههای مختلف همراه با لایهی دانه با ضخامتهای مختلف، میتوانیم شکاف باند قابل تنظیمی از ev 3.107 تا ev 3.142 داشته باشیم. همچنین برای نانومیلههای با شعاع nm 25، حداقل جریان تاریکی در حدود fA 21 را به دست آوردهایم. علاوه بر این، برای ساختار پیشنهادی در بین دو ساختار مقایسه شدهی دیگر، کمترین مقدار جریان تاریکی (حدود pA 16) و بیشترین میزان SNR (در حدود db 78) را به دست آوردیم. مقادیر پاسخ طیفی و بازدهی کوانتومی بر حسب طولموج نشان میدهند که آشکارساز ZnO در طولموج nm 365 دارای بیشترین پاسخدهی و مقدار جریان میباشد. در نهایت به نتیجهگیری برای انواع آشکارسازها، خواص نوری و خواص الکتریکی بر حسب دادههای موجود در فصل چهارم پرداخته ایم.
|